20 de ani de la lansarea Windows 95

Astazi, sarbatorim 20 de ani de la lansarea Windows 95! Sa privim putin in trecut sa vedem care sunt cele mai notabile trasaturi cu care a venit si impactul...
1_windows-95-20-xl_hero

Astazi, sarbatorim 20 de ani de la lansarea Windows 95! Sa privim putin in trecut sa vedem care sunt cele mai notabile trasaturi cu care a venit si impactul lor asupra versiunilor actuale de Windows.

tumblr_md7b13wvjb1qzsvqyo2_1280

Windows 95 a fost lansat pe 24 August 1995 si a fost un pas major pentru Microsoft, unindu-se astfel Windows cu MS-DOS, doua entitati diferite la acea vreme. Windows 95 a venit cu multe imbunatatiri fata de versiunile anterioare, 3.0 si 3.1, multe din ele pastrandu-se si in versiunile actuale din Windows. Acesta a marcat de asemenea tranzitia de la arhitectura pe 16 biti la cea pe 32 de biti.

Regandirea interfetei prin care utilizatorii interactioneaza cu computerele lor a dus la modificarea multor elemente din versiunile anterioare. Desktop-ul spre exemplu a primit un design nou si posibilitatea de a adauga scurtaturi catre fisiere, foldere si aplicatii. Aplicatiile ce rulau in background erau prezentate in bara de start, iar mai mult decat atat, in partea dreapta aveai data, ora si control pentru volum.

Sigur, acestea sunt acum lucruri familiare, insa la momentul lansarii Windows 95 au fost niste schimbari considerabile in comparatie cu versiunile anterioare.

Meniul de start a fost cea mai semnificativa schimbare, permitandu-le utilizatorilor sa acceseze aplicatiile instalate, sa deschida documente si sa aiba acces la tot felul de scurtaturi prin simpla apasare a butonului „Start”.

1_windows-95-start-menu

Windows 95 nu a venit cu Internet Explorer preinstalat, insa  fost ulterior valabil ca add-on separat. Nu a fost introdus pana Internet Explorer 3 nu a avut logo oficial.

Ulterior a aparut si Internet Explorer 4 ce a inclus un update optional pentru desktop cu ajutorul caruia puteia vedea continut de pe internet direct pe desktop.

iedesktop

In Windows 8 si 8.1 Microsoft au scos meniul de start (in 8 chiar si butonul) inlocuindu-l cu un ecran de start. Windows 10 s-a intors la meniul de start, facand o combinatie reusita intre interfata metro si calsicul start menu.

windows_95_at_first_run

In Windows 95 aveai pentru prima data posibilitatea de a gestiona fisierele si aplicatiile prin simpla interactiune cu iconitele prezente in Windows Explorer. De asemenea, tot in Windows 95 a fost introdus dublu click-ul, acesta oferindu-le userilor puterea de a gestiona tot ce aveau pe hard disk intr-un mod foarte simplu. Considerat un lucru revolutionar pe atunci, un simplu dublu click pe un document deschidea documentul si aplicatia in care a fost creat.

Putem observa ca cele mai multe caracteristici inovative in Windows 95 au fost pastrate si imbunatatite in urmatoarele iteratii de Windows. Acesta a fost versiunea revolutionara lansata de Bill Gates care a inspirat pana la urma majoritatea sistmelor de operare aparute, de la Microsoft sau nu.

Acestea sunt doar cateva caracteristici cheie cu care Windows 95 a spart gheata, insa au mai fost si altele. Chiar imi aduc aminte prmiul meu PC cu Windows 95, hard disk de 1GB, clasicul Solitaire si Virtua Cop.

Voi ati prins vremurile cu Windows 95? Ce va mai amintiti despre el?

via neowin

Un comentariu
 • Bucur
  24 august 2015 at 7:36 pm
  Lasa un raspuns

  foarte interesant ce vremuri, istoria se scrie in fata noastra.

 • Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: