5 greseli pe care sa nu le faci cand iti cumperi un calculator

Știu că unii dintre voi sunteți de părere că era calculatoarelor, adică a sistemelor de tip desktop a trecut. Însă nu e așa. Deși tabletele, smartphone-urile și ultrabook-urile sunt...
interior-calculator

Știu că unii dintre voi sunteți de părere că era calculatoarelor, adică a sistemelor de tip desktop a trecut. Însă nu e așa. Deși tabletele, smartphone-urile și ultrabook-urile sunt la modă, calculatoare și componente de calculatoare încă se vând, chiar bine. A, da… am scris acum ceva timp și un ghid de alegere a tabletei.

Acum cinci ani mi-am făcut un calculator pe piese, exact după dorințele mele de care sunt mulțumit chiar și acum. M-am considerat mai tot timpul peste medie în domeniul tehnoogiei, dar uitându-mă înapoi am câteva regrete – sunt niște decizii asupra sistemului de care am amintit care puteau fi puțin mai bune. Chiar dacă aveți de gând să cumpărați un calculator și nu să vi-l faceți voi, ați putea face aceleași greșeli ca și mine.

Cele mai multe greșeli se produc din lipsa de cunoștințe. Este ușor să dai greș cu produsul pe care îl cumperi  dacă nu știi toate lucrurile despre el sau despre cum ar trebui să fie pentru nevoile tale. Chiar dacă ai citit pe internet ghiduri de cumpărare, cel mai probabil tot o să faci câteva greșeli. Deci, în loc să îți spun ce ar trebui să faci, eu o să îți prezint 7 lucruri pe care sa nu le faci:

Procesorul – ce alegem?

Procesorul, de asemenea știut ca și CPU este creierul calculatorului. El trebuie să se descurce cu toate calculele și operațiile care fac un soft să facă ce trebuie să… facă. Un adevăr general este faptul că un procesor mai rapid, adică cu frecvență mai mare, este mai performant. Totuși, de câțiva ani încoace, performanța procesorului nu poate fi determinată doar de numere.

Spre exemplu, un procesor de la AMD și unul de la Intel sunt tactate la 2.5 Ghz și au fiecare câte patru nuclee. Cifrele sunt la fel, dar de fapt performanța nu este. De ce? Ambele procesoare execută 2.5 miliarde de operații pe secundă, dar tehnologia folosită în procesoarele intel este mai eficienă, procesoarele lor fiind mai rapide.

Deci, nu vă uitați doar la numere. Până când îți dai seama care procesor este mai bun pentru nevoile tale, trebuie să faci puțină cercetare pe internet pentru a afla cât mai multe detalii (de la performanțe până la consum de curent).

Memoria RAM

Ca și la alegerea procesorului, oamenii sunt tentați să aleagă memoria RAM după cifre. La urma urmei, 8GB RAM sunt 8GB RAM, nu? Păi, nu chiar. Este adevărat că dacă ai mai mult RAM performanța calculatorului crește, însă trebuie să știi că modulele de memorie au o viteză internă. 8GB ce rulează la o frecvență de 1000Mhz vor fi mai înceți decât 8GB ce rulează la o frecvență de 1333Mhz.

Memoriile sunt cele mai ieftine componente ale unui calculator și totuși fac parte din cele mai importante deoarece îți pot spori performanța computerului considerabil. Așadar, nu vă uitați doar la câți giga, ci și la frecvență.

Hard Disk-ul – cât mai mulți GB?

Ca și la RAM, de obicei un HDD este considerat mai bun dacă are capacitatea de stocare mai mare. În zilele noastra hard disk-urile au ajuns de oridinul terabyte-ilor și mulți cred că un HDD de 2TB este automat mai bun decât unul de 500GB. De fapt nu este chiar așa.

Hard Disk-urile nu au numai capacitate ci și viteză. Sună familiar, nu? Un hard disk ce are viteza de rotație de 5400 RPM va fi ceva mai încet decât unul care are 7200RPM sau 11000 RPM, ceea ce înseamnă că timpul de accesare a datelor de pe HDD va fi mai mare. Aceste medii de stocare, hard disk-urile, sunt factori importanți în rapiditatea unui calculator, așa că achiziționarea unui hard rapid este o investiție bună. De exemplu, la ce bun un i7 daca de pe hard disk se citesc datele greu și cu delay?

hdd

Puteți de asemenea lua în considerare oricând și achiziționarea unui SSD, care este cu mult mai rapid decât orice Hard de pe piață. Și ca să nu uit: înainte de acumpăra un HDD, căutați review-uri pentru a știi și ce durată de viață are acesta, pentru a nu se strica după un an de utilizare.

Monitorul

Pentru utilizatorul de rând, monitoarele au ca și caracteristică principală dimensiunea. Când căutați monitoare pe diferite site-uri sau în magazine, puteți observa o groază de alte speficifații după care puteți alege: tip de ecran, rație contrast, timp de răspuns, adâncime culori, consum de curent, etc. Problema este că aceste specificații suplimentare pot fi confuze sau fără sens.

Dacă nu ești designer sau editor de filme, probabil că nu vrei observa diferența între diferite rații de contrast, LED vs LCD și toate celelalte. Însă totdeauna să alegi ceva și cu rezoluție mare. Ecran mare și rezoluție mică nu este combinația bună, imagnile fiind de calitate mai slabă.

Trebuie să ai grijă la anumite aspecte pentru că îți va părea rău dacă o să cumperi un monitor no-name ce se stică repede, vei regreta dacă o să cumperi un monitor ce nu are porturile necesare pentru placa ta video sau daca vei cumpara unul ce nu are unghiuri de vizualizare bune.

Produsele la oferta nu sunt intodeauna afaceri bune

Fie că ai de gând să cumperi componente pentru un calculator sau unul gata asamblat, ofertele de preț pot fi înșelătoare.

De exemplu, un site are 50% reducere la un monitor. Uneori, diferența dintre este între prețul la ofertă și prețul de lansare, nu prețul actual. Dacă monitorul a debutat cu prețul de 300 de euro și acum îl poți cumpăra cu 150 ți se pare că economisești 150, dar dacă monitorul este lansat de un an deja și prețul său actual este 200, atunci economisești doar 50 de euro.

Un alt scenariu este atunci când două produse sunt la ofertă. Unul este clar mai bun, din toate aspectele, dar economisești mai mulți bani cumpărându-l pe acela mai puțin bun. În acest caz mai bine dai puțin mai mult pentru ceva mai bun.

Concluzie

După cum am spus, cele mai multe greșeli apar din cauza lipsei de cunoștințe, acest lucru având două părți: una negativă, alta pozitivă. Partea pozitivă este că lipsa de cunoștințe se rezolva prin citire, cercetare și învățare. Partea proastă este că toate acestea necesită timp și efort – pe care poate nu ți le poți permite.

Dacă ai oportunitatea de a-ți dezvolta cunoștințele și de a evita aceste greșeli, foarte bine! Dacă nu poți, ai putea să ceri sfaturi unui prieten, coleg sau chiar la mine, într-un comentariu la acest articol!

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: