A inceput Google intr-un garaj? Dar Apple, HP si Amazon?

America este țara miturilor și legendelor. Am citit recent undeva că tu, ca un străin care mergi să trăiești o perioadă în SUA, vei fi surprins să descoperi diferența...
Google1

America este țara miturilor și legendelor. Am citit recent undeva că tu, ca un străin care mergi să trăiești o perioadă în SUA, vei fi surprins să descoperi diferența între America prezentată lumii și ceea ce este de fapt cu adevărat. Multe dintre lucrurile despre care oamenii cred că fac America… well, să fie „America”, sunt mituri si legende bazate pe jumatăți de adevăr. Visul American? Să nu menționăm inegalitatea veniturilor, creștearea costurilor de trai…

Dar ce-i cu start-up-urile legendare dintr-un garaj din California? Despre asta o să vorbim în continuare.

Apple

Luna trecută, Steve Wozniak a demolat unul dintre cele mai cunoscute mituri despre Apple: fpatul ca a fost fondată într-un garaj. Wozniak a fost tot timpul un personaj excentric dar onest. În timp ce Steve Jobs a devenit „fața” Apple, Wozniak a fost de fapt cel care a proiectat computerul original care a dat startul companiei pe care o știm astăzi.

Într-un interviu dat pentru Bloomberg, Steve Wozniak spune că faimosul garaj din Palo Alto nu este cu totul adevărat și că este mai mult o exagerare. Deși au folosit totuși acel garaj la începuturile Apple, nu au proiectat nimic acolo și nici nu a avut un rol important în ceea ce a făcut Apple. Wozniak „se juca” cu proiectarea propriului său computer cu câțiva ani înainte de lansarea Apple, discutând despre proiectul său cu prietenii lui din Clubul Hombrew Computer.

Google

Faptul că Google a luat start într-un garaj este o poveste mult mai cunoscută decât cea a celor de la Apple. În 2013, pentru a celebra a 15-a aniversare, Google a invitat mai mulți ziariști la un garaj din Menlo Park, California. Aceștia au cumpărat garajul cu pricina în 2006 pentru a îl folosi ca un altar Google.

Încercarea Google de a prelua și ei mitul garajului pare puțin cam disperată, sincer să fiu. Într-un articol publicat de The Verge scrie clar că Google avea deja primite fonduri de peste 1 milion de dolari în momentul în care fondatorii au închiriat garajul prietenului lor, care mai tărziu avea să devină angajat. Ce-i drept, au avut de plătit puțină chirie, însă la cât de rapid au crescut s-au mutat foarte repede în birouri mai mari.

Ca să mai crezi în mitul garajului, trebuie să crezi orbește, mai ales în cazul Google. Aceasta era deja o companie formată, cu un produs susținut de investitori bogați – nu de un grup de genii fără bani, încercând să facă un produs revoluționar, într-un garaj.

Hewlett-Packard

HP are onarea de a fi prima companie din Silicon Valley ce a „adus” mitul garajului. Fondată în 1938, Hewlett și Packard au fabricat primele produse – oscilatoare audio – într-un garaj din Palo Alto care acum are o placă comemorativă. Pe HP trebuie să dăm vina pentru toate miturile cu garaje. Serios.

Însă, conform unor rapoarte nici aici nu este chiar roz treaba cu garajul. Da, Hewlett-Packard a folosit un garaj, însă toate prototipurile și dezvoltarea inițială au fost create în laboratorul de inginerie dela Universitatea Stanford. De asemenea au avut acces și la un alt laborator de inginerie al unui prieten, unde au făcut o mare parte din muncă.

garage

Din nou, garajul există, a fost utilizat de companie dar cu siguranță nu este singura locație folosită de HP și nici cea mai importantă, desigur.

Amazon

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, nu face nimic fără să gândească totul pas cu pas. Când și-a ales numele companiei sale, știa că vrea ceva ce începe cu litera A pentru a apărea la început în orice listă sortată alfabetic. S-a apucat de citit în dicționar până s-a hotarât la Amazon.

Decizia de a vinde cărți a venit nu din pasiune, ci din logică. Bezos a creat o listă de produse care s-ar putea vinde ușor și în volum mare, online. După ce a considerat toate opțiunile și a luat în calcul toate argumentele, a șters de pe listă produse ca de exemplu CD-uri cu muzică sau filme, până au rămas cărțile: existau milioane, erau ieftine și era cerere pentru ele. Din acest început simplu, Amazon a devenit unul dintre cele mai mare site-uri din lume.

amazon

Nu este nicio surpriză ca mitul garajului în cazul Amazon este la fel de bine calculat. Într-un articol din Wall Street Journal, primul sediu Amazon este descris. O casă cu trei dormitoare în Bellevue, Seattle… cu un garaj. Garajul a fost un element crucial pentru Bezos, pentru că având unul, îi permitea să aiba un „garage start-up” exact ca marile companii din Silicon Valley. De fapt, garajul a fost regandit si amenajat intr-o camera de recreere, inainte ca Bezos sa se gandeasca la Amazon.

Mythbusted

Și… cam asta e. Ca orice mit, toate cele 4 mituri cu garaje au un sâmbure de adevăr. Garajele au existat – multe dintre ele au plăci comemorative pentru a demosntra acest lucru – dar de fapt nu au fost elementul cheie a vreun companii de succes.

În cazul HP și Apple, garajul a fost utilizat pentru ca era unul din locurile în care fondatorii aveau posibilitatea de a lucra, însă nu a fost singurul. Pentru Google și Amazon este puțin mai cinic. În timp ce Google și-au folosit garajul ca un birou, în niciun caz compania nu a fost fondată acolo. Și în cazul Amazon…garajul e doar pentru poveste.

5 Comentarii la acest articol.
 • Ciprian Lospa
  22 februarie 2015 at 5:14 am
  Lasa un raspuns

  Povestea Amazon este bunicica, cea de la Google mi se pare o mica porcarie sau zgarcenie de inceput.

 • Andrei Cenusa
  22 februarie 2015 at 1:43 pm
  Lasa un raspuns

  Ideea sa scrii acest articol ti-a venit de la articolul meu cu Istoria Photoshop, nu-i asa?

  • Husdup Florin
   22 februarie 2015 at 10:45 pm
   Lasa un raspuns

   As putea sa mint si sa spun ca da :))

 • Daniel H.
  25 februarie 2015 at 6:03 pm
  Lasa un raspuns

  Niste greseli gramaticale, fatul e scris de vreo 2 ori. Cred ca era vorba de „faptul”.

  • Husdup Florin
   25 februarie 2015 at 7:22 pm
   Lasa un raspuns

   Da, ai dreptate. Am scris articolul asta mai pe fuga si am sarit peste partea cu verificarea. Mersi mult, am corectat!

  Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: