Ce ar trebui să știți înainte de a cumpăra o tableta

Tabletele încep să devină din ce în ce mai populare. Noua versiune de Android, 4,1 Jelly Bean include noi facilități ce îmbunătățesc foarte mult experiența utilizatorului. Tableta celor de...
tablete

Tabletele încep să devină din ce în ce mai populare. Noua versiune de Android, 4,1 Jelly Bean include noi facilități ce îmbunătățesc foarte mult experiența utilizatorului. Tableta celor de la Apple este deja la a treia generație și continuă încă să domine piața. În curând va intra și Microsoft în horă cu tabletele cu Windows 8 RT.

Dacă vrei să cumperi o tabletă, în acest articol îți voi spune de ce ar trebui să ții cont înainte de a alege tableta potrivită. Sunt multe întrebări care ți le pui înainte de a face achiziția: vreau o tabletă mai mică, de 7 inch sau una mai mare? Ar trebui să aleg Android sau iOS? Voi încerca să trec peste aceste întrebări cât mai rapid.

Dimenisiunile tabletei

dimensiuni tablete

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui este asta: cât de mare să fie tableta pe care o vreau? Cele mai multe vin cu display-uri de 10 inch, dar există și modele de 7 inch, cele mai populare dintre ele fiind Kindle Fire și Google Nexus 7.

O tabletă mai mică are avantajul greutății reduse și posibilității mai ușoare de transport. Tabletele de 7 inch sunt de obicei preferate pentru citit cărți în format electronic și navigare pe internet deoarece sunt mai ușor de ținut în mână o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, acestea sunt și mai ieftine, prețurile pentru Google Nexus 7 și Kindle Fire, începând de la 199$ în America. Acum a anunțat și Apple tableta iPad mini, care probabil va fi tot de 7 inch.

Tabletele cu ecrane mai mare sunt mai mult utilizate pentru jocuri și vizualizarea de filme. Sunt folosite și la navigarea pe internet, dar nu pentru mult timp dacă trebuie ținute în mână deoarece sunt mai grele și mai dificil de susținut perioade mai lungi de timp.

Un alt factor de îngrijorare este durata de viață a bateriei. Tabletele mai mari oferă de obicei o durată mai mare de viață a bateriei deoarece au spațiu pentru baterie mai mare. Cele mai multe tablete mici oferă în jur de 6-8 ore de autonomie, în condițiile în care te joci sau te uiți la un film.

Alegerea sistemului de operare

android vs ios

I still recommend iOS first, but I’m impressed by the latest version of Android. It’s a close race. The determining factor may end up being the hardware.

Sitemul de operare este o alegere importantă. Opțiunile curente pe care le avem sunt Android sau iOS. Windows 8 RT va fi disponibil pe piață undeva mai târziu anul acesta.

Android-ul îl găsiți pe numeroase tablete, deci aveți de unde alege dintre multe specificații hardware. Oferă suport pentru widget-uri, multi tasking puțin superior și o integrare minunată cu serviciile Google. Dacă decideți să vă cumpărați ceva pe Android, vă recomand ceva cu Android 4.1 sau chiar mai bun, după ce va apărea. Noul update are schimbări majore a sistemului de operare, în special la interfața grafică, la funcționalitatea ei, care acum este cu mult mai rapidă. Nu recomand tablete fabricate pe vapor cu Android 2.x care a fost  fabricat pentru telefoane și nu pentru tablete.

Sitemul de operare oferit de Apple, adică iOS este de ales dacă vrei ceva ce se simte ”neted” și intuitiv, dar și pentru entuziaștii care vor o colecție enormă de aplicații. Apple App Store are în momentul de față mai multe aplicații decât Google Play, dar Play prinde rapid din urmă. iOS-ul îl găsiți doar pe tabletele iPad, care este după părerea mea cea mai bună tabletă la momentul actual, dar și cea mai scumpă.

Windows 8 RT, care mai are puțin și apare pe piață, pare o algere bună pentru utilizatorii care sunt obișnuiți cu interfața PC-ului lor și nu vor ceva diferit. În plus, cred că se vor face compromisuri pentru folosirea Windows 8 RT pe o tabletă, din cauza programelor compatibile. Nu pot să mă pronunț mai mult în legătură cu Win 8 deoarece încă nu a fost lansat și nu am pus încă mâna pe o tabletă cu acest sistem de operare.

Între iOS și noua versiune de Android este o cursă strânsă, Android-ul ajungând iOS-ul din umră. Aici fiecare alege după preferințe sau… după specificațiile hardware și preț. Și că tot veni vorba de specificații…

Specificațiile ce chiar contează

Cu specificațiile tabletelor este puțin dificilă treaba. Majoritatea folosesc procesoare ARM și mai nou nVidia tegra 3. Deși sunt multe ARM-uri, arhitectura lor diferă și dacă pui în comparație 2 procesoare de 1Ghz nu vor avea performanțe identice.

Însă, treaba este că specificațiile hardware nu prea contează. Nu, nu glumesc. De ce nu contează? De exemplu, majoritatea aplicațiilor ce au fost făcute pentru iPad 3 rulează fără nicio problemă pe iPad 2 sau chiar iPad 1. Mai toate aplicațiile noi pentru Android funcționează bine pe tabletele mai vechi. De ce? Pentru că dezvoltatorilor le plac banii, și utilizatorii nu o să cumpere o aplicație dacă tableta lor nu poate să o ruleze.

De asemenea, nu există un mare gol între cel mai bun și cel mai rău. De exemplu, între un procesor Intel Atom și un Intel core i7, este o diferență mare, Atom-ul fiind de 10 ori mai slab. Pe piața tabletelor nu există așa diferențe de luat în considerare.

La ce ar trebui totuși să dați atenție, este rezoluția display-ului și densitatea pixelilor. Cu cât rezoluția mai mare, cu atât este mai bine deoarece tableta va fi ținută aproape de ochii utilizatorului și atunci e nevoie de mai mulți pixeli/inch pentru o imagine clară.

De asemenea contează și capacitatea bateriei. Nu există baterii ce pot fi înlocuite momentan pe tablete, așa că vei vrea cea mai mare baterie posibilă din prima.

 Conectivitatea

conectivitate tableta

Cumpărarea tabletei este doar începutul. Mulți utilizatori decid ulterior că vor să adauge tabletei o tastatură, sau să joace jocuri cu un gamepad, sau să coencteze tableta la televizor.

Conexiunile disponibile depind de tableta pe care o cumperi. Cele cu Android sunt cunoscute pentru că oferă o gamă mai variată de porturi de conectare. Sunt care vin și cu porturi USB, HDMI, sloturi pentru card, dar nu toate.  Pe de altă parte, la iPad conectivitatea e cam limitată. Tot ce trebuie să conectați trebuie să treacă prin portul proprietar, fiind de asemenea nevoiți să cumpărați adaptoare destul de scumpe.

Probabil că tabletele cu Windows vor fi asemănătoare cu cele Android și vor dispunde de porturi HDMI și USB.

Concluzie

Eu recomand cu căldură achiziționarea tabletei iPad 3, dacă bugetul vă permite. Tableta Google nexus 7 este de asemenea grozavă, care chiar aș achiziționa-o dacă aș strânge niște bani :).

Majoritatea utilizatorilor ar trebui să caute o tabletă cu o dimenisune potrivită pentru eu, o rezoluție bună a dispaly-ului și cu o baterie de capacitate mare.

5 Comentarii la acest articol.
 • Eugen Stefan Sotropa
  21 august 2012 at 10:14 pm
  Lasa un raspuns

  Eu mi-aş lua clar un iPAd 3. Însă acum nu am bani îndeajuns să-mi permit, dar până apare iPad 4, strâng bani să-l cumpăr imediat ce iasă pe piaţă.

  • Husdup Florin
   22 august 2012 at 8:37 am
   Lasa un raspuns

   Cea mai bună alegere e iPad-ul în momentul de față :). Eu întâi vreau un laptop, apoi dacă strâng bani și de tabletă, e binevenită :))

 • AlecsMih
  22 august 2012 at 10:50 am
  Lasa un raspuns

  Dupa toate tabletele care au aparut, inca recomand IPAD, mi se pare ca tot ce are iOS e mai bun ca android. Parerea mea

 • Mihaela
  5 decembrie 2014 at 3:54 pm
  Lasa un raspuns

  dupa ce am facut niste teste pe mai multe tablete pot sa zic ca ipad ul e rege… la autonomia bateriei ma refer…pentru mine asta e cel mai important factor:)

 • anonim
  23 noiembrie 2015 at 3:08 pm
  Lasa un raspuns

  nu inteleg la ce poate folosi o tableta , tableta este un telefon mult mai mare la care nu pot sa vorbesti . are acelasi sistem de operare ca un telefon ,nu are nimic in plus fata de un telefon . Pentru telefon sistemul de operare e ok . dar nu il poti compari in viata lui cu windows pc sau laptop , poate sa aiba si 16 core de 6ghz si 128gb ram tot petarda o sa fie in comparatie cu un laptop simplu cu 1ghz si 1gb ram . telefonul este alegerea daca vrei sa vorbesti la el , sa mai intri pe un net cand ai timp , pc daca vrei performanta , laptop daca vrei ceva mobil . tableta este o fitza

 • Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: