vpn

Ce este si cum functioneaza conexiunea VPN

Retelistica este baza internetului, iar faptul ca tu citesti acum acest articol se datoreaza retelisticii si desigur, unor specialisti in domeniu. Daca te afli intr-un birou cu mai multe...

Retelistica este baza internetului, iar faptul ca tu citesti acum acest articol se datoreaza retelisticii si desigur, unor specialisti in domeniu. Daca te afli intr-un birou cu mai multe calculatoare, acestea sigur sunt conectate la aceeasi retea interna a cladirii. Astfel, tu poti sa faci schimb de fisiere cu colegii tai prin file sharing si cel mai probabil voi toti accesati internetul prin aceeasi adresa IP. O astfel de retea este cunoscuta sub denumirea de LAN (Local Area Network).

Odata ce comapaniile au inceput sa se extinda si sa aiba mai multe sedii, au inceput sa foloseasa retele WAN. Astfel, interconectau toate sediile in mod fizic, avand astfel o retea LAN dor ca mai mare, extinsa la mai multe sedii. Dar daca se pune problema sediilor situate in tari diferite? Cu siguranta conectarea sediilor prin cabluri dedicate de retea/fibra optica nu mai este o solutie asa ieftina. In aceasta situatie, intervine metoda alternativa si mai sigura – o Retea Privata Virtuala, sau Virtual Private Network, adica VPN.

Ce inseamna Virtual Private Network (VPN)?

structuravpnExita mai multe definitii potrivite pentru VPN, acestea depinzand de scopul pe care il serveste VPN-ul creat. Ceea ce este cel mai important si ce toate definitiile au in comun, este faptul ca se foloseste o retea existanta (in general o retea publica, Internetul), apoi se creeaza o retea virtuala „deasupra” celei existente pentru a servi in alt scop. Ca sa intelegi asta mai bine, lasa-ma sa-ti dau un exemplu:

Sa presupunem ca in biroul tau exista o retea de calculatoare, dintre care unul este statia ta de lucru. Intr-o zi, te imbolanvesti si vrei totusi sa lucrezi, dar trebuie sa o faci de acasa. Acum, trebuie sa accesezi datele necesare pentru a-ti efectua munca, insa ele sunt pe statia ta de lucru de la servici. Ai putea sa te conectezi remote la masina ta, in caz ca este permis, si sa lucrezi ca si cum ai fi la birou. Dar cu totii stim ca prin remote lucrurile nu merg asa de „lin” ca pe calculatorul nostru, nu?

Optiunea care iti mai ramane, este o conexiune VPN. Intr-o companie, majoritatea angajatilor au date de acces pentru VPN. Conectandu-te la VPN-ul de la servici, practic iti pui calculatorul tau de acasa in aceeasi retea cu toate calculatoarele din biroul de la servici. Si totusi, tu esti acasa. Cool, nu?

Astfel, poti primi si trimite date ca si cum ai fi conectat la reteaua din birou, desi tu nu esti prezent acolo. Deci, VPN-ul iti da voie sa folosesti internetul, ca sa trimiti date private intr-o retea de asemenea, privata.

Cum functioneaza VPN-ul?

Sunt doua tehnologi care faciliteaza crearea VPN-urilor si iti permit sa transferi date in mod sigur folosind o retea publica de internet. Acestea sunt tunneling-ul si criptarea. Criptarea, in termeni simpli, dupa cum probabil stii, are ca scop transformarea datelor in coduri de neintales in timpul transmiterii, insa ce pot fi intelese doar de expeditor si destinatar.

tunnel

Tunneling-ul pe de alta parte se refera la crearea unui tunel virtual, unde continutul unui pachet de date, este plasat in interiorul altui pachet de date pentru a fi transmis prin intermediul unei retele publice. Modul de encapsulare este astfel ales incat sa nu fie inteles de alte calculatoare sau alte dispozitive conectate la reteaua publica de internet, prin care pachetele ar putea trece pana la destinatie.

Rezultatul combinarii acesor tehnologii este faptul ca poti transmite date fara a trebui sa te ingrijorezi din punct de vedere al securitatii, atunci cand folosesti o retea publica.

Avantajele folosirii unei conexiuni VPN

Dupa cum v-ati dat deja seama pana acum, prin VPN se pot conecta mai multe locatii la o singura retea interna principala. Este de asemenea o solutie ieftina in comparatie cu retelele WAN, este sigura si ofera performante bune.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: