Ce este Google Project Ara?

Suntem deja obisnuiti ca in medie, dupa 18 luni de la achizitionarea unui smartphone destul de performant, ce la inceput functiona perfect, sa inceapa gradual sa fie tot mai incet...
ara

Suntem deja obisnuiti ca in medie, dupa 18 luni de la achizitionarea unui smartphone destul de performant, ce la inceput functiona perfect, sa inceapa gradual sa fie tot mai incet in executia comenzilor, spatiul de stocare sa se ocupe si bateria sa nu mai tina la fel de mult. Apoi, cumparam alt telefon destul de scump pentru a-l inlocui, dupa care povestea se va repeta, cel mai probabil.

Cu Google Project Ara acest lucru este pe cale sa se schimbe.

Ce este Project Ara?

Dispozitivul din fotografia prezentata mai sus este compus din module separate pentru fiecare componenta necesara smartphone-ului – ecranul, bateria, antena wireless, camera, s.a.m.d. – fiecare modul de pe scheletul de baza montandu-se ca niste piese de lego.

Ca rezultat, poti sa iti construiesti telefonul dupa specificatiile dorite, si sa ii upgradezi o componenta individuala oricand doresti.

Dupa cativa ani in care a fost doar un concept, telefonul modular vine in sfarsit pe piata. Cu acest smartphone, nu mai este necesar sa-ti schimbi device-ul tau odata la ceva timp. Vrei o camera mai buna? Pui o camera mai buna. Vrei un display cu rezolutie mai mare si o baterie care sa tina mai mult? Nicio problema, le inlocuim si pe acestea.

Asta e avantajul noului concet Ara, iar mai jos va voi spune mai multe detalii despre acesta si cum functioneaza de fapt.

Istoria Project Ara

Ideea telefonului modular a devenit pentru prima data mainstream in anul 2013 si a fost adusa de Phoneblocks.

Conceptul Phoneblocks a avut un succes masiv, acestia lansand un video care a devenit viral pe internet, fiind vizualizat de peste 1 milion de utilizatori doar in prima zi.

Conceptele geniale aparute pe internet pentru tot felul de dispozitive sunt un lucru comun, insa, transfromarea lor in realitatea este cu mult mai dificila.

Coincidenta a facut ca, Advanced Technology and Projects gorup (ATAP), de la Motorola, detinuta pe atunci de google, lucrau de asemenea la un prototip asemator, numit Project Ara. Cele doua organizatii si-au unit fortele iar in cele din urma Phoneblocks si Ara a devenit un proiect contopit.

Scopul nu a fost crearea unui singur produs, detinut si controlat de o companie, ci de a dezvolta o platforma deschisa pentru care oricine putea dezvolta orice.

Dupa ce Motorola a fost vanduta catre Lenovo in 2015, Google a retinut echipa ATAP si Project Ara fiind pusa la lucru indeaproape cu o echipa de la Android. In Ianuarie 2015, Google anunta in sfarsit planuri concrete pentru o lansare comerciala limitata a Project Ara, pana la sfarsitul acestui an.

Cum functioneaza?

Un dispozitiv Ara incepe cu un „endoskeleton” care este de fapt placa de baza, care contine o grila de sloturi pentru module atat pe spate cat si pe fata.

project-ara-grid

Partea din fata are un singur slot, pentru ecran, in timp ce pe spate avem un numar diferit de sloturi, acestea depinzand de dimensiunea scheletului. Versiunea Mini este de dimensiunea unui telefon old-school si are o grila de 2×5 pentru module. Versiunea Medie este echivalenta a unui telefon de 5 inchi si are o grila de 3×6 pentru module, iar versiunea Large, este undeva la dimensiunea unui iPhone 6 si contine o grila de 4×7.

Astfel, dupa ce ai scheletul, iti construiesti telefonul dupa bunul plac introducand modulele potrivite in sloturile disponibile. Acestea sunt compatibile pe orice dimensine de schelet Ara.

Spiral 2 prototype_160

Modulele

Pentru cei mai multi dintre utilizatori, modulele vor corespune cu elementele pe care le vezi in specificatiile oricarui smartphone. Tu alegi pe care-l doresti, dupa nevoile tale – durata de viata foarte lunga a bateriei, camera foto mai performanta, mult spatiu de stocare, etc. Fiecare modul poate contine si o mica baterie pentru a-si consuma propria baterie.

Cel mai bun dintre toate, este faptul ca sunt foarte usor upgradabile. Desi cand il cumperi telefonul tau Ara probabil o sa aiba conectivitate 4G, peste 2-3 ani, ca sa beneficiezi de conectivitate 5G schimbi doar un modul. Momentan exista 11 module disponibile, insa Google a promis existenta a 30 pana la sfarsitul anului.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: