Cu cortul pe munte la -20 grade

Imi place sa calatoresc, sa ies in natura, in padure si mai ales imi place sa merg cu cortul. Ce mi-am dorit sa fac pana acum insa niciodata nu...
900

Imi place sa calatoresc, sa ies in natura, in padure si mai ales imi place sa merg cu cortul. Ce mi-am dorit sa fac pana acum insa niciodata nu am avut curaj este sa ies iarna cu cortul pe munte, la minus 20 de grade.

De obicei, ne strangem de cateva ori pe vara un grup de prieteni si mergem cu cortul la munte. Am fost pana acum pe Ceahlau, Rarau, Pietrele Doamnei, Muierii, etc. Imi place super tare, cand te deconectezi cu totul de lume, razi, bei, mananci, glumesti si te distrezi cu prietenii este cel mai placut sentiment.

Avand in vedere ca ne-am hotarat sa mergem in weekendul viitor cu cortul pe munte, unde prognoza meteo anunta -20 de grade, am inceput sa ne documentam despre alegerea cortului potrivit. In tot acest timp, am aflat multe chestii interesante pe care vreau sa le impartasesc cu voi. De asemenea ne-am documentat si despre cel mai bun magazin de unde am putea achizitiona, iar daca sunteti interesati mai multe corturi montane gasesti pe craimont.ro .

Aspectele principale care trebuie luate in considerare in algerea unui cort:

1. Unde vom folosi cortul? Daca pleci cu cortul la munte, ca si mine, o sa ai nevoie de un cort cu forme rotunjite pentru ca vantul sa aiba posibilitatea sa „alunece” si ploaia sa se scurga mai usor si repede. Daca in schimb vreti sa mergeti vara cu cortul la mare, trebuie as fiti atenti la sistemul de ventilatie de care dispune cortul. Nimeni nu vrea sa se „coaca” inauntru.

2. Forma cortului si numarul de sezoane pentru care este destinat. Deoarece corturile sunt pentru un anumit numar de sezoane iar acest lucru este corelat cu forma sa, avem asa:

  • cort pentru 3 sezoane – primavara, vara si toamna. Acesta dispune de un sistem de ventilatie pentru a face fata noptilor calde, insa nu si celor unde temeperaturile sunt extrem de mari. Este ok sa fie folosit si cand exista 2 sau 3 cm de zapada. Forma sa specifica este de tip tunel, baza fiind un dreptungi alungit.
  • cort pentru 4 sezoane – proiectat pentru tot folosire pe tot parcursul anului, insa mai ales pentru vreme de iarna. Acesta vine echipat cu mai multe bete de sustinere pentru a face fata unui vant mai puternic si totodata zapezii. Forma sa uzuala este cea rotunjita, de tip iglu.
  • cort convertibil – poate fi transformat dintr-unul de 4 sezoane intr-unul pentru trei zesoane.
  • cort pentru vreme calda – acesta se poate folosi numai pentru timp calduros. Majoritatea suprafetei sale este din plasa, avand astfel o ventilatie si aerisire buna. Vine de asemenea si cu o aparatoare de ploaie ce poate fi atasata in cazul unei ploi marunte.

3. Materialul cortului – Cele mai folosite materiale pentru corturi sunt Nylon-ul si poliesterul. In timp ce Nylon-ul este durabil si rezistent la taiere si rupere, poliesterul este rezistent la deformare. Ce trebuie sa verificam inainte este daca materialul ofera respirabilitate, ca sa nu ne trezim intr-un cort plin de condens.

4. Greutatea potrivita – pentru acest lucru este necesar sa ne gandim inainte cum si cat de mult o sa il caram. In mod normal un cort de 3 sezoane trebuie sa depaseasca 1.1kg/persoana. Corturile de 4 sezoane sunt mai grele de fel, adunand chiar intre 10 si 50% mai multa greutate decat un cort de 2 sezoane.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: