Intretinere PC: Curatarea de praf a calculatorului si lubrifierea ventilatoarelor

Cu toții știm că odată cu trecerea timpului, în carcasa calculatorului sau a laptop-ului se adună praf. Dacă acesta nu este curățat periodic și se adună foarte mult, este afectată...
pc

Cu toții știm că odată cu trecerea timpului, în carcasa calculatorului sau a laptop-ului se adună praf. Dacă acesta nu este curățat periodic și se adună foarte mult, este afectată răcirea dispozitivului și implicit performanțele. În unele cazuri, dacă si airflow-ul în carcasă este prost asigurat, sau dacă temperatura ambientala este mare, puteți sesiza închideri din senin sau restartări. Daca intr-un articol mai vechi v-am spus cum sa scapati de supraincalzirea laptop-ului, acum va mai dau cateva detalii.

Curățarea de praf

Pentru a curăța de praf un PC cel mai indicat este să folosiți aer comprimat, un compresor sau spray-uri cu aer comprimat și nicidecum aspiraotrul! Pentru curățare, se desface capacul carcasei și apoi se sufla tot praful din carcasă, insistand pe ventilaroare, cooler-ul de la procesor si nu trebuie sa uitam de praful din sursa. Se poate folosi de asemena si o pensula moale pentru a indeparta praful din zonele unde aerul comprimat nu este suficient.

Dacă se fumează în incaperea unde se afla PC-ul, praful va deveni roșiatic și lipicios și mult mai greu de îndepărtat. După curățare, se vor sesiza sporiri ale performanței, iar daca simptomele de inchidere sau restartare din senin erau prezente, exista 95% sanse sa scapati de ele. Eu unul spre exemplu îmi curăț calculatorul odată la 1-2 luni cam, dar nu este o regulă. Depinde și de mediul în care se află și cât praf se adună într-un intenrval de timp în PC-ul dumneavoastră. Laptop-ul nu l-am desfacut inca pentru a-l curata de praf pentru a nu imi pierde garantia.

Au venit prieteni la mine cu PC-uri necurățate de ani de zile, am văzut calculatoare in stari pe care nu vroiam să văd. Mi se făcea milă de săracale componente când vedeam că au pe ele o ”pătură” graosă de praf, iar ventilatoarele din carcasa, erau instalate degeaba, nu aveau pe unde trage/evacua aerul.

Lubrifierea ventilatoarelor

De ce este bine să facei această operațiune? În primul rând pentru o durată de viață mai bună a ventilatorului și în al doilea rând pentru silențiozitate. A venit zilele trecute la mine un prieten a cărui ventilator din sursă facea ca un motor de trabant. Am desfăcut sursa, am lubrifiat ventilatorul și acum totul este silențios, funcționează ca nou. Pentru a vedea mai exact cum se face aceasă operațiune, aveți un video mai jos:

Concluzie

Curățarea de praf a calculatorului / laptp-ului și lubrifierea ventilatoarelor sunt două operațiuni esențiale pentru ca PC-ul să-și  păstreze performanțe ridicate și durata de viață.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: