Despre casa inteligenta

Am de facut pentru facultate, la microcontrollere, un proiect care consta intr-un termostat de camera. Nu trebuie ceva science-fiction, doar un termostat care sa functioneze. Cand am primit tema,...
smart-home1

Am de facut pentru facultate, la microcontrollere, un proiect care consta intr-un termostat de camera. Nu trebuie ceva science-fiction, doar un termostat care sa functioneze. Cand am primit tema, m-am gandit deja la faptul ca sa imi adaptez proiectul pentru Internet of Things si m-am apucat sa-mi scriu o aplicatie Android cu care sa controlez termostatul ce-l voi face.

Astfel, dupa terminarea proiectului il voi folosi ca termostat pentru centrala termica si voi putea seta temperatura dorita de pe telefon. De aceea, am ales sa vobresc putin despre casa inteligenta in acest articol, sperand ca in cativa ani sa-mi automatizez cat mai mult si sa pot face mai tot ce vreau prin casa de pe telefon.

Termenul de „casa inteligenta” nu mai este demult un concept futurist ce era vazut doar in filme science-fiction. Este o solutie deja implementata in mii de case din toata lumea, fie de firme profesionale fie chiar de proprietari cu ajutorul sistemelor Arduino sau Raspberry Pi.

Ce imi place cel mai mult este faptul ca desi unele sisteme (cum ar fi sistemele de iluminat, sonorizare ambinetala, alarmare de incendiu, etc.) pot fi facuti sa functioneze automat dupa anumite scenarii, le poti totusi controla si modifica toate setarile posibile pentru fiecare in parte dintr-o singura interfata fie de pe laptop, fie de pe smartphone, de oriunde te-ai afla in lume. Poti sa controlezi temepratura din camere, poti sa controlezi luminile din toata casa, intervalele la care sa se aprinda sau sa se stinga, sa inchizi sau sa deschizi geamuri si/sau jaluzele, sa controlezi sistemele de alarma, camerele de supraveghere, sistemul de irigatie si multe alte lucruri ce pot fi montate intr-o casa.

Personal consider ca atuomatizarea caselor va deveni ceva uzual in viitor, visul meu fiind ca in viitor sa-mi construiesc o casa pe care sa o automatizez eu complet, eu sa lucrez toate sistemele, toti senzorii si toti controlerii.

Dar, pana la automatizari trebuie sa gandesti un proiect prin care sa tragi cablurile necesare pentru camere de supraveghere, cabluri pentru anumiti senzori pentru ca nu merita sa investesti bani in baterii pentru camere/senzori wireless, un punct central de conectare si alte detalii.

Pe langa asta, de asemenea trebuie sa ne gandim si la buna constructie a casei, din materiale bune si dupa parerea mea cat mai prietenoase cu mediul inconjurator. Spre exemplu tot ce ati putea avea nevoie din metal pentru constructie puteti gasi pe www.estmetalcab.ro la preturi interesante.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: