Care este diferenta dintre format si quick format?

Cred că noi, cu toții am folosit funcția de formatare din Windows cel puțin o dată în viață. Sau dacă nu am folosit-o, cel puțin am auzit de ea....
format

Cred că noi, cu toții am folosit funcția de formatare din Windows cel puțin o dată în viață. Sau dacă nu am folosit-o, cel puțin am auzit de ea. Fie că tocmai ți-ai asamblat noul calculator, sau cel actual avea nevoie de o reîmprospătare, într-un punct sau altul cu toții am reinstalat Windows-ul.

Într-un punct al instalării, wizard-ul  îți va pune următoarea întrebare: cum vrei să îți fie formatat hard disk-ul? Pentru Windows, variantele posibile sunt următoarele: formatarea NTFS sau FAT, sau NTFS sau FAT (rapid/quick). Te-ai întrebat vreodată care este diferenta dintre format si quick format?

formatare-windows

Nu trebuie să consideri varianta quick format ”rapid și ușor” și varianta de format full ”o pierdere mare de timp”, deoarece Microsoft nu vă pierde timpul doar pentru distracție. Chiar există diferențe din punct de vedere tehnologic între cele două tipuri de formatare. Mai jos vă voi prezenta în detaliu ce face fiecare opțiune de formatare pentru a înțelege care este deferenta dintre format si quick format și care este indicat să o folosiți.

Ce se întâmplă în timpul formatării full?

Expreții spun că alegând opțiunea de formatare full (de preferat NTFS) este cea mai bună alegere pentru calculatorul tău. Din mai multe motive, aceasă afirmație este corectă. O formatare full șterge complet hard disk-ul. După o formatare de genul, programele de recuperare ar trebui să nu mai poată recupera nimic de pe partițai ștearsă (excepție făcând softurile guvernelor și a centrelor de recuperare profesională).

O formatare full, verifică de asemenea hard disk-ul de sectoare rele (bad sectors). Dacă nu ți-ai schimbat hard disk-ul cu unul nou, computerul tău va avea un hard care cel mai probabil va fi… ei bine… vechi. Lucrurile vechi, după cum știm, tind să se strice mai des, depinzând de ce lucru este vorba. Prin urmare, hardurile vechi sunt cele mai predispuse în a avea sectoare rele.

În timpul formatării, dacă se găsește un sector rău, se va încerca repararea sa. O reparare cu succes înseamnă ca hard disk-ul tău este în totalitate funțional și poate folosi TOT spațiul disponibil. În final, tabelele noului fisier de sistem (filesystem) sunt construite cu grijă pe hard și verificate înaintea începerii instalării.

Ce se întâmplă în timpul formatării rapide?

Pe de altă parte, avem tipul de formatare rapidă. Aceasta este aproape opusul formatării full. În loc să trateze hard disk-u l cu grijă și să facă toții pașii explicați mai sus, această doar șterge partea de jurnal al fișierului de sistem. În caz că nu știați, NTFS, ext3 și ext4, de asemeanea cunoscute ca și HFS+ sunt sisteme de fișiere cu jurnalizare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că un jurnal este ținut pentru a urmări fișierele ce există pe hard disk și unde pot fi localizate. Formatarea rapidă doar ”rupe paginile” din jurnal și lasă doar foi albe. Asta e tot.

Nu reconstruiește filesystem-ul, nu scanează pentru sectoare rele și de fapt nu șterge fișierele de pe hard disk. Prin urmare, presupunând că nu s-au scris încă date peste datele vechi, ”ascunse”, acestea pot fi recuperate. Deci nu este cea mai bună soluție dacă ești precupat de securitate.

Concluzie

Dacă aveți un hard disk vechi, adică unul care a fost folosit, este bine să dați o formatare full pentru a scăpa de posibilele erori. Însă dacă aveți un hard disk nou, o formatare rapidă este suficientă. Un hard disk nou nu are sectoare rele sau alte probleme decât dacă e defect din fabrică.

7 Comentarii la acest articol.
 • Gorby
  28 august 2012 at 12:18 pm
  Lasa un raspuns

  Eu tot timpul ii dau formatare rapida. Am un HDD vechi de vreo 6-7 ani. Dupa cele mai spuse mai sus, mai facut sa cred ca ar trebui si o formatare rapida :))

 • AlecsMih
  28 august 2012 at 4:03 pm
  Lasa un raspuns

  Sunt erori de care nu poti scapa, chiar daca ii dai 1000 de formaturi :))

  • Stefan
   28 august 2012 at 8:24 pm
   Lasa un raspuns

   Formateaza-l cu un ciocan si sigur scapi de erori:))

   • Husdup Florin
    28 august 2012 at 8:58 pm
    Lasa un raspuns

    Metoda asta e recomandată pentru a scăpat permanent de datele de pe el :)) (și nu glumesc)

 • Eugen Stefan Sotropa
  31 august 2012 at 10:30 am
  Lasa un raspuns

  Foarte util articolul.

 • Mitza_003
  24 septembrie 2012 at 12:40 pm
  Lasa un raspuns

  unele erori nu ies nici daca o dai cu slujbe!

 • Mein Mindz
  20 octombrie 2012 at 11:13 am
  Lasa un raspuns

  Softurile mai avansate de recuperare a datelor pot recupera datele si dupa full format, fara a vorbi de softuri guvernamentale si centre avansate de recuperare a datelor.
  Am incercat mai multe programe disponibile gratuit si am reusit recuperarea datelor dupa full-format.
  Am testat asta pe mai multe calculatoare!

 • Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: