Evanghelia a V-a a babelor

Desi acum ceva timp citeam pe internet ca cei de la Biserica Ortidoxa Romana spuneau ca internetul nu are ce cauta in treburile bisericii si asa mai departe, acum ceva...
babe-la-poarta

Desi acum ceva timp citeam pe internet ca cei de la Biserica Ortidoxa Romana spuneau ca internetul nu are ce cauta in treburile bisericii si asa mai departe, acum ceva timp s-au razgandit din cate stiu si eu intrat in forma in mediul online. Acum, părintele Calistrat, care slujeşte la Mănăstirea Vlădiceni, localitate situată la 10 kilometri de municipiul Iaşi, adună zeci de mii de like-uri şi share-uri pe reţelele de socializare unde are conturi. Practică o predică tranşantă, ieşită din tiparele clasice creştin-ortodoxe.

Acesta detine si un blog personal pe care posteaza diferite lucruri si pot sa spun ca este printre singurii preoti care ii apreciez. Nu ca as cunoaste tare multi, dar de dragul textului. Are si o predica ce mi-a placut despre „Partidul Babelor Conservatoare”, pe care o puteti asculta mai jos.

In acest video are mare dreptate, dupa parerea mea. „Toate Bisericile noastre creştine sunt pline de Partidul Babelor Conservatoare, care-s pline de drăcuşori şi au în ele regulile lor. – Nu băga anafora în gură întâi! Nu lua aghiazma întâi! Nu pune mâna acolo! De ce ai cumpărat lumânarea aia? De ce ai păşit aşa? De ce ai călcat pe preşul ăla? – Astea nu ţin de ortodoxie!”. Daca vrei sa fii crestin adevarat, nu cred ca Dumnezeu se uita la acele 1000 de reguli care ti le zice tanti Leana care e toata duminica la biserica, ci se uita la faptul ca tu te rogi, mergi macar din cand in cand la biserica si atata tot. In biserica, desigur, trebuie respectate anumite reguli atat de preoti cat si de enoriasi: preotii sa tina slujba si sa poarte Vesminte pentru Biserica, iar credinciosii sa asculte. Atata tot.

La urma urmei, ca sa crezi in Dumnezeu eu spun ca nici macar nu ai nevoie de religie. Atata timp cat te rogi  cu adevarat si atata timp cat crezi in El, este destul. Cum in ziua de astazi majoritatea preotilor isi fac treaba doar pentru bani si nu se comporta frumos cu enoriasii, de ce sa merg la biserica?  Religia este un subiect foarte controversat despre care as putea scrie si vorbi zile intregi, dar asta nu fara a starni discutii si certuri, ceea ce nu vreau sa fac acum.

Am ales insa sa scriu acest articol pentru a impartasi cu voi video-ul de mai sus deoarece ca mi se pare foarte interesant si in acelasi timp foarte cool modul sau transant ranşant şi viu, pigmentat cu exemple din viaţa reală de a „da peste nas” in predicile sale si spune adevarul fix in fata. Pe facebook este deja popular, are mii de like-uri si share-uri si sute de mii de vizualizari.

Daca Biserica Ortodoxa Romana ar avea mai multi preoti ca el, pun pariu ca ar atrage mult mai multa lume, insa cum am spus mai sus altii au alte interese, lucru care starneste multe reactii in mediile mai educate, ca sa spun asa. Anyway, BOR se pare ca prefera Partidul Babelor.

Si daca o sa ma intrebati ce parere am despre construirea Catedralei Mantuirii Neamului, va spun de pe acum ca nu sunt DELOC pro acesti constructii care mananca o groaza de bani, bani cu care s-ar fi putut salva multe vieti si cu care s-ar fi putut educa multi copii.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: