Cum sa devii un freelancer de succes sau cum sa castigi bani de acasa

Cu totii vrem sa lucram de acasa, sa facem multi bani si sa avem un program flexibil. Vrem, dar se poate? Nu sperati sa va imbogatiti din site-uri de...
freelancer

Cu totii vrem sa lucram de acasa, sa facem multi bani si sa avem un program flexibil. Vrem, dar se poate? Nu sperati sa va imbogatiti din site-uri de genul neobux(aka pay to click) sau din alte scamatorii, pentru ca daca vrei sa castigati bani trebuie sa putei un pic osul la bataie si poate chiar sa faceti ceva investitii. O solutie ar fi, sa devii freelancer. Ca sa devii freelancer de succes, sunt cativa pasi pe care trebui sa ii urmezi:

1. Creeaza-ti CV-ul si portofoliul: pentru a avea un portofoliu si un CV mai atractiv pentru clienti, trebuie sa acumulezi ceva experienta si sa ai lucrari convingatoare in portofoliu.

Cum acumulezi experienta?

  • -ofera-ti serviciile prietenilor si rudelor
  • -implica-te in proiecte scolare relevante, pe care le poti introduce in portofoliu
  • -contacteaza o organizatie locala non-profit pentru a vedea daca au nevoie de ajutor
  • -informeaza-te despre cerficari profesionale in domeniul tau si fa-le (ex: CCNA, ECDL, etc.)
  • -exerseaza, exerseaza si iar exerseaza.

2. Al doilea pas ce trebuie urmat de viitorul freelancer de succes, adica de tine, este ca sa iti pui un pret corect pe munca ce o prestezi. Odata ce ai adunat ceva experienta si ti-ai construit un portofoliu solid, esti gata sa incepi sa cauti job-uri platite, pe site-urile de freelancing. Ai grija sa nu iei job-uri pe cativa lei, mai ales dupa ce ai ceva experienta in spate. Poti accepta aceste job-uri insa daca inca esti in faza de dezvoltare a portofoliului.

3. Fii cu ochii pe ceas: ia doar job-uri care esti siguri ca le poti duce la capat intr-un interval de timp rezonabil. In loc sa iei un proiect imens pe care nu il poti duce la sfarsit, ar fi bine sa te concentrezi pe alte aspecte cum ar fi: livrarea unui produs unic, de calitate superioara, specializarea pe o anumita nisa, etc.

4. Comunica cu clientul. Clientii tai sunt cea mai mare resursa de bani, nu? Este esential sa ai o relatie buna si de lunga durata cu ei, poate te vor contacta si pentru proiecte viitoare. Asa ca: tine-i la curent cu update-uri frecvente despre proiect, raspunde-le promt la apeluri si a email-uri, trimite-le un ‘draft’ pentru a se uita peste, inainte de a finaliza produsul si nu in ultimul rand, fii amabil sa iti modifici proiectul (in limita bunului simt) pentru a-i tine fericiti.

5. Lauda-te: nu tine cariera ta de freelancer secreta. Spune-le prietenilor, familiei, tuturor. Cu cat mai multe persoane stiu ca profesezi ca freelencer, cu atat mai bine. Nu subestima niciodata puterea cuvantului.

In concluzie… livreaza produse de calitate, livreaza la timp, fii productiv si intareste-ti reputatia. Succes!

Uite si un infografic cu ceea ce ti-am scris eu mai sus, in limba engleza:

freelancer-de-succes

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: