Stiinta – ce este gheata carbonica?

Ce este Gheata Carbonica? Gheata carbonica, sau in engleza dry-ice, este de fapt dioxid de carbon inghetat. Un bloc de astfel de gheata are la suprafata temperatura de -78,5 grade...
sublimation

Ce este Gheata Carbonica? Gheata carbonica, sau in engleza dry-ice, este de fapt dioxid de carbon inghetat. Un bloc de astfel de gheata are la suprafata temperatura de -78,5 grade celsius, sau -1095 grade Fahrenheit. Aceasta are avantajul efectului de sublimare – netopindu-se trecand in stare lichida, ci transformandu-se direct in gaz, in dioxid de carbon.

Temperatura foarte scazuta si efectul de sublimare fac gheata carbonica sa fie perfecta pentru refrigerare. Daca vrei sa trimiti un pachet undeva in tara sau chiar afara si vrei ca  ceea ce ai trimis sa ramana inghetat, il poti impacheta in gheata carbonica. Cand va ajunge la destinatie continutul va fi inghetat, iar din pachet nu va curge apa, care normal ar rezulta din topirea ghetii. De asemenea aceasta poate fi folosita si la evenimente pentru efecte speciale, cocktail-uri sau alte lucruri. Daca vrei, poti cumpara gheata carbonica pentru efecte speciale aici.

Multi dintre voi ati vazut probabil la televizor, pe Discovery sau National Geographic, cum la anumite experimente prezentatorii foloseau azot lichid pentru inghetare. Spre deosebire de gheata carbonica, acesta este destul de greu de manevrat si oarecum riscant daca este varsat. Acum urmeaza intrebarea… de ce este azotul lichid si dioxidul de carbon solid? Ei bine, diferentele constau in conditiile de trecere in alta stare de agregare (solid-lichid-gazos) a azotului si dioxidului de carbon.

Spre exemplu, suntem familiari cu conditiile schimbarii starii de agregare a apei. Stim cu totii ca la niveul marii, apa ingheata la 0 grade celsius si fierbe la 100 de grade celsius. Totusi, apa se comporta diferit atunci cand schimbam presiunea mediului in care se afla. Odata cu scaderea presiunii, scade si punctul de fierbere. Daca scadem presiunea destul de mult, putem face apa sa fiarba la temepratura camerei. Daca notam valoarea presiunii si temperatura de fierbere/inghetare  intr-un grafic, putem determina cu exacitate conditiile in care apa isi schimba starea.

Putem crea un astfel de grafic pentru orice substanta, iar daca facem unul si pentru dioxidul de carbon, o sa vedem ca, in conditii de presiune normala, dioxidul de carbon trece direct in stare gazoasa in stare solida si invers. Este nevoie de presiune mult mai mare pentru ca acesta sa treaca in stare lichida, acesta fiind atinsa in recipiente presurizate precum stingatoarele de foc.

Cum se fabrica gheata carbonica?

Producția de gheață carbonică începe cu dioxidul de carbon lichid stocat în tancuri rezervoare sub presiune. Pentru a se produce gheața carbonică, dioxidul lichid este direcționat printr-o valvă criogenică spre o cameră de expansiune unde în condiții normale de presiune se va produce o pulverizare rapidă trecând din stare lichidă în cea de gaz. Această trecere se face cu o puternică scădere de temperatură. Aproximativ 45% din cantitatea de dioxidul de carbon gazos va îngheța rezultând zăpadă carbonică. Restul de gaz se recuperează și se reintroduce în circuitul de productie. Zăpada carbonică astfel obținută este colectată și directionată către o cameră unde comprimată la presiuni extreme va fi formatată în blocuri sau extrudata sub formă de granule cilindrice de diferite diametre. Obținută din dioxid de carbon lichid cu standarde de puritate pentru industria alimentară, gheața carbonică poate veni în contact cu alimentele și poate fi adaugată direct în băuturi pentru a obține efectul de fum greu, efervescență și răcire. Se prezintă sub diverse forme: granule cilindrice 3mm ( pellets ), granule cilindrice 16mm ( nuggets ), blocuri catering aero ambalate sau neambalate, blocuri mari reformate.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: