Project Natick – datacenter Microsoft sub apa

Cercetatorii de la Microsoft testeaza in momentul de fata un prototip de data center subacvatic. Avand denumirea de Project Natick, data center-ul se instaleaza rapid, nu necesita racire si utilizeaza...
project-natick-microsoft

Cercetatorii de la Microsoft testeaza in momentul de fata un prototip de data center subacvatic. Avand denumirea de Project Natick, data center-ul se instaleaza rapid, nu necesita racire si utilizeaza energie din surse regenerabile. Cum 50% din populatia Pamantului locuieste la o distanta de maxim 200km de ocean, Microsoft se gandeste sa puna data centere sub apa in scopul reducerii latentei pentru serviciile cloud oferite, serverele fiind plasate mai aproape de utilizatori.

Microsoft spune: [traducere]

Project Natick este un proiect de cercetare al Microsoft ce are ca scop fabricarea si operarea unui data center subacvatic. Primul prototip experimental, denumit Leona Philpot, dupa un popular caracter dintr-un joc pe Xbox, a fost operat de pe fundul oceanului Pacific, din August pana in Noiembrie 2015. Project Natick reflecta dezvoltarea in curs a data centerelor Microsoft pentru solutii cloud ce ofera provisioning rapid, costuri reduse, viteza mare si sunt mai durabile si mult mai prietenoase cu mediul inconjurator.

Cu Project Natick Microsoft se concentreaza in principal pe durabilitate, gigantul sustinand ca data centerele nu creaza niciun fel de deseuri. Avand in vedere ca sunt „fara pilot” si scufundate, acestea nu necesita solutii de racire, iar energia electrica necesara este produsa de o turbina, deci, nimic daunator. Primul prototip, Leona Philpot, a stat patru luni la 9 metri sub apa, dupa care a fost adus la sediul Microsoft in Redmond pentru a fi analizat.

Citeste si:  Black Friday 2016: evoMAG - "vom livra 50% din comenzi in 48 de ore"

Se estimeaza ca fiecare data center Natick va avea o durata de viata de cinci ani, dupa care va fi adus inapoi la suprafata si va fi echipat cu hardware nou. De asemenea, dupa 20 de ani de stat pe fundul marii, acesta va fi scos si reciclat. Proiectul este inca in stadiul de cercetare dar eu cred ca este o solutie de viitor, mai ales ca datacenterele trebuie sa devina din ce in ce mai mari, energia si racirea costa si trebuie gasite solutii pentru optimizarea resurselor si a costurilor.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: