Optimizare Linux pentru SSD

Cum obtii cea mai buna performanta a SSD-ului tau in Linux? Aflam impreuna in acest articol. Vrei un SSD? Vezi aici cele mai bune preturi! Linux este un sistem de...
ssdlinux

Cum obtii cea mai buna performanta a SSD-ului tau in Linux? Aflam impreuna in acest articol.

Vrei un SSD? Vezi aici cele mai bune preturi!

Linux este un sistem de operare super, insa mai sunt nevoie si de cateva optimizari manuale pentru a face totul sa mearga cat mai bine cu putinta. Optimizarea sistemului pentru SSD-uri este un factor important, deoarece vrei sa „storci” toata viteza din el si sa obtii o durata de viata cat mai lunga. Am mai scris un ghid pe care ti-l recomand despre optimizarea SSD-urilor aici (Otimizare SSD Windows).

Fa update la distributie

Desi cred ca majoritatea dintre voi aveti sistemele updatate la zi, este un lucru ce merita mentionat. Pentru a profita de ultimele optimizari ale aplicatiilor, kernel-ului, etc. cel mai bine este sa ai instalata ultima versiune a distributiti tale favorite (ex.:Debian, Ubuntu, Linux Mint). Chiar daca esti pe o versiune mai veche dar care inca primeste suport (ca Ubuntu 12.04) este bine sa treci la utlima versiune (14.04) pentru ca intre timp au avut loc sute de schimbari ce fac sistemul de operare mai „prietenos” cu un SSD.

Fa update la Firmware-ul SSD-ului

Actualizarea firmware-ului SSD-ului este de asemenea o idee buna. Instructiunile pentru aceasta operatiune sunt diferite pentru fiecare producator, deci va trebui sa le cauti pe cele specifice SSD-ului tau. Trebuie sa stii inainte de toate ca unele modele nu pot avea firmware-ul actualizat din Linux; in schimb, va trebui sa folosesti un live CD sau un utilitar din Windows.

Foloseste ext4

Cand instalezi o distributie de Linux cel mai bine este sa folositi filesystem-ul Ext4. Este cel mai utilizat si cel mai stabil mod de organizare a fisierelor ce stie si de TRIM (vom vedea mai jos cum se activeaza). Ce inseamna TRIM?

linux_ssd_ext4

Seteaza optiunile la boot-are

De fiecare data cand boot-ezi in sistemul tau de operare, acesta trebuie sa monteze toate partitiile pe care le ai pentru a le putea folosi. Sunt multe optiuni de mount pe care le poti utiliza, in functie de hardware-ul si necesitatile tale, iar unele dintre ele sunt potrivite pentru SSD-uri.

Pentru a face schimbarile necesare, deschide terminalul si ruleaza comanda sudo nano /etc/fstab. In continuare, gaseste partitia/partitiile de pe SSD-ul tau care sunt afisate in acest fisier. In mod normal acestea sunt listate dupa UUID, care este mai precis decat sistemul de identificare /dev/sdXY. Daca exista mai multe partitii poti folosi comada blkid /dev/sdXY pentru  a afla UUID-ul, si inlocuind X cu a-z si  cu 1-9.

linux_ssd_fstab

Apoi, adauga urmatoarele optiuni de mount: discart si noatime. Discart permite utilizarea functiei TRIM – ce imbunatateste performanta si durata de viata. Cealalta optiune, noatime, ii „spune” filesystem-ului sa nu tina evidenta ultimelor accesari, ci doar a ultimelor modificari asupra fisierelor. Aceste optiuni reduc „gradul de uzura” a SSD-ului, deoarece desi sunt multe date pe care le accesezi, vor fi mult mai putine modificate de sistemul de operare. Fisierul ar trebui sa arate ca cel din captura de ecran de mai sus.

Daca descoepri ca unele programe se comporta anormal din cauza optiunii noatime (timpul ultimei accesari va fi inainte de ultima modificare, ceea ce e practic imposibil), poti inlocui noatime cu realtime. Aceasta optiune va face ca timpul ultimei accesari sa fie acelasi cu timpul ultimei modificari, actualizandu-se in aceeasi operatie de scriere.

Fara partitie SWAP

Atunci cand folosesti un SSD este o idee foarte buna sa nu ai o partitie SWAP. Citirile si scrierile constante (de) pe partitia SWAP nu fac bine SSD-ului.

Daca totusi vrei numaidecat sa ai o partitie SWAP, cel mai bine o faci pe o alta unitate de stocare non-SSD, adica un Hard Disk (daca este posibil). Stiu ca este tentant sa faci o partitie SWAP pe un SSD, deoarece va fi cea mai rapida partitie SWAP pe care ai avut-o vreodata, insa viteza vine is cu un cost. Unele persoane spun ca poti adauga o partitie SWAP insa sa dezactivezi functia de hibernare, din moment ce aceasta cauzeaza un numar extrem de mare de scrieri si citiri.

In zilele noastre, probabil ai destula memorie RAM pe calculatorul sau laptop-ului tau iar o partitie SWAP chiar nu-si are rostul. 4GB RAM pentru un Ubuntu fara swap sunt mai multi decat suficienti!

Concluzie

Aceste cateva sfaturi ar trebui sa ofere un linux optimizat pentru SSD. Va face SSD-ul sa reziste cu cativa ani mai mult si sa fie mai rapid. Voi reveni cu mai multe articole legate de optimizarea calculatoarelor pentru SSD-uri, avand in vedere ca tot mai multa lume isi achizitioneaza unul.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: