Optimizare SSD – mentine performanta si extinde durata de viata

Timp de multi ani, hard disk-urile folosite de noi, au fost factorii care limitau viteza per total a unui sistem de calcul (pc/laptop). In timp ce capcicatea hard disk-ului,...
ssd

Timp de multi ani, hard disk-urile folosite de noi, au fost factorii care limitau viteza per total a unui sistem de calcul (pc/laptop). In timp ce capcicatea hard disk-ului, a memoriei RAM si frecventele procesoarelor au crescut exponential, viteza de rotatie a hard disk-ului a crescut doar moderat. Daca vrei ca PC-ul tau sa fie cu adevarat rapid si tu sa poti profita de adevarata lui putere de procesare, atunci trebuie sa faci schimbarea la un Solid State Drive, sau mai pe scurt – SSD.

Spre deosebire de hdd-urile magnetice traditionale, SSD-urile nu au parti mecanice in miscare. In locul platanelor care se invart, acestea se bazeaza pe memorii flash de tip NAND si sunt mai rapide decat un HDD din mai multe motive, pe care o sa le detaliez in alt articol.

Asa, ca o paranteza: am vazut scris prin diferite locuri, hard SSD. Tineti minte ca asa ceva NU EXISTA! Ori este Hard Disk, ori Solid State Drive. Una din noua, deci never ever hard SSD.

Sa revenim – sistemul de operare a lui Gates, Windows-ul, nu vine optimizat astfel incat sa „stoarca” tot ce poate face un SSD. In acest articol iti voi spune ce trebuie sa faci pentru optimizare ssd, ca sa profiti de adevarata viteza a sa si sa ii maresti durata de viata.

1. Nu defragmenta SSD-ul

In timp ce procesul de defragmentare poate aduce un plus de viteza HDD-ului, acesta nu face niciun bine unui SSD, ba dinpotriva. In primul rand, SSD-urile pot accesa orice sector la aceeasi viteza, deci fragmentarea nu reprezinta un impediment major din punct de vedere al vitezei.

In al doilea rand, un SSD nu poate suprascrie pur si simplu sectoarele cu date noi, acestea trebuind initial sterse. Asadar, fiecare operatie de scriere are doi pasi: stergere si scriere. In al treilea rand, performanta de scriere a unui SSD  se degradeaza in timp si fiecare sector poate fi rescris doar de un numar limitat de ori, asa ca nu vrei sa iti „irosesti” rescrierile prin defragmentare.

Cu alte cuvinte, defragmentarea nu aduce niciun impuls de performanta, dar in schimb contribuie la degradarea mai rapida a unui SSD.

In Windows, asigura-te ca ai dezactivat defragmentarea programata automat. Daca nu ai facut-o deja, uite aici cum trebuie:

 • Intra in Start si scrie dfrgui in bara de search.
 • Selecteaza SSD-ul tau apoi click pe  Configure schedule…
 • Run on a schedule ar trebui sa fie debifata. Fii sigur ca ai dat OK dupa ce ai debifat.

Disk-Defragmenter

2. Dezactiveaza indexarea

Windows-ul ruleaza un serviciu de indexare pentru a tine evidenta fisierelor din calculatorul tau, toate acestea ca sa imbunataeasca procesul de cautare a fisierelor. Problema este ca acest serviciu se actualizeaza de fiecare data cand tu modifici, adaugi sau stergi un fieiser. Adica aproape constant. Aceste mici operatii de scriere contribuie la degradarea SSD-ului in timp. Oricum, Windows Search va rula la aproape fel de bine chiar daca indexarea este oprita.

Pentru a dezactiva serviciul de indexare, urmeaza pasii:

 • Intra in Start -> Computer
 • Click dreapta pe partitia cu Windows -> Properties
 • In josul ferestrei disk properties, debifeaza Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties.
 • Da click pe OK pentru salvarea schimbarilor

*daca ai mai multe partitii create din SSD, urmeaza pasii pentru toate.

extend the life of your ssd

3. Activeaza suportul pentru TRIM

Cand stergi fisiere, Windows-ul de fapt sterge doar indexul acelui fisier pentru a indica faptul ca spatiul ocupat de datele sterse este acum liber. Deci, fisierul propriu zis nu este sters decat atunci cand alte date sunt scrise peste acel spatiu.

Deoarece pe SSD-uri, sectoarele trebuie sterse cu totul inainte de a putea scrie ceva peste, comanda TRIM este utilizat pentru a  marca sectoarele ce pot fi curatate din timp ce el este in idle (repaus). Cu alte cuvinte, TRIM-ul face scrierea fisierelor noi mai eficienta, stergand fisierele „pe bune” si eliberand spatiul.

TRIM este suportat de Windows 7. Pentru a verifica daca este activ sau nu, urmariti pasii:

 • Intrati in Start si scrieti cmd.exe in casuta de cautare, apoi folositi combinatia de taste [CTRL] + [SHIFT] + [ENTER] pentru a lansa CMD cu drepturi de Administrator.
 • Scrie comanda fsutil behavior query disabledeletenotify si apasa Enter.
 • DisableDeleteNotify = 0 inseamnca ca functia TRIM este pornita, in timp ce = 1 indica faptul ca este dezactivata.

extend life of ssd

Alte sfaturi pentru reducerea numarul de scrieri ce nu sunt necesare pe SSD

In general, cea mai buna solutie pentru pastrarea performantei si pentru extinderea duratei de viata a unui SSD este sa scriem pe el cat mai putin cu putinta. Astfel, cel mai bine este sa avem un SSD pentru sistemul de operare si pentru fisierele pe care le folosim foarte des. Restul fisierelor pe care le editam des, sau altele pe care le folosim rar, le putem stoca pe un hard disk daca este posibil.

Cu toate ca numarul de scrieri este limitat, cu ajutorul celor scrise mai sus, un SSD il va tine pe un utilizator normal in jur de 10 ani (statistic vorbind). Exista mai mari sanse ca in urmatorii 5 ani sa iti pice sursa, placa de baza sau procesorul decat SSD-ul, chiar daca ai facut torrenting pe el.

Poti lua in considerare si urmatoarele sfaturi:

 • Muta fisierele temporare
  Mergeti in Start, dati click dreapta pe Computer si apoi selectati Properties. Navigati in Advanced system settings, apoi selectati tabul Advanced, unde dati click pe Environment variables. Selectati TEMP, click pe Edit… apoi selectati o noua locatie pentru fisierele temporare. Puteti selecta o alta partitie care apartine unui hard disk instalt in calculator. Repetati aceeasi pasi pentru fisierele TMP.
 • Muta fisierele temporare ale Internet Explorer
  In IE, mergeti la > Tools > Internet Options > General tab > Browsing History, selectati>Settings, apoi click pe  > Move folder pentru a selecta noua locatie a fisierelor temporare.
 • Dezactiveaza, muta sau redu dimeanisune Page File-ului
  Intrati in Start, dati click-dreapta pe Computer si selectati Properties. In partea stanga, dati click pe Advanced System Settings si apoi pe Settings, in sectiunea Performance. Schimbati in tabul Advanced, apoi dati click pe Change, in sectiunea Virtual Memory. Acolo debifati Automatically manage paging file size for all drives pentru a putea seta Custom Size sau pentru a dezactiva page file, selectand No paging file.

Stii si alte modalitati pentru optimizare SSD? Spune-ne si noua!

3 Comentarii la acest articol.
 • Marius Cucu
  23 ianuarie 2015 at 12:41 am
  Lasa un raspuns

  Pot sa vin in completare cu urmatorul articol https://mariuscucu.ro/lucruri-care-nu-trebuie-facute-ssd/
  Din punctul meu de vedere, ca utilizator de SSD de aproape 4 ani de zile, inca de cand erau aproape 10 milioane versiunile de 120 GB, pot sa spun ca nu merita sa ne facem probleme, sa stam sa-l optimizam. Erau probleme la inceput, s-a demonsrat intre timp ca ar trebui sa transferam cateva sute de GB zilnic pe el ca sa fie probleme.

  • Husdup Florin
   23 ianuarie 2015 at 6:27 pm
   Lasa un raspuns

   Sunt total deacord cu tine aici! Insa sunt unii care vor sa fie precauti, sa nu riste nimic. Am auzit multe persoane care nu vroiau sa isi cumpere SSD pentru ca se strica repde, ca asa au auzit de undeva, dar am reusit sa le conving. Scriind si acest articol i-am facut sa fie si mai putin ingrijorati aplicand solutiile date mai sus :d.

 • Optimizare Linux pentru SSD – Husdup Florin
  24 august 2015 at 5:14 pm
  Lasa un raspuns

  […] Linux este un sistem de operare super, insa mai sunt nevoie si de cateva optimizari manuale pentru a face totul sa mearga cat mai bine cu putinta. Optimizarea sistemului pentru SSD-uri este un factor important, deoarece vrei sa „storci” toata viteza din el si sa obtii o durata de viata cat mai lunga. Am mai scris un ghid pe care ti-l recomand despre optimizarea SSD-urilor aici (Otimizare SSD Windows). […]

 • Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: