Rusii cer Apple codul sursa de la iOS si Mac OS X

Ca doar in mama Rusie se poate intampla asa ceva. Dupa doar cateva zile de la anuntul facut de gurvernul rus, ca va plati 4 milioane de ruble (aproximativ...
Apple-ios-mac-source-code

Ca doar in mama Rusie se poate intampla asa ceva. Dupa doar cateva zile de la anuntul facut de gurvernul rus, ca va plati 4 milioane de ruble (aproximativ 111.000 de dolari) celui care reuseste sa creeze o tehnologie pentru decriptarea datelor transmise prin Tor, acum guvernul vrea ceva intr-adevar greu.

Acestia au cerut celor de la Apple acces la codurile sursa ale companiei, pentru a se asigura ca dispozitivele cu iOS si Mac-urile nu sunt vulnerabile, ca nu pot fi spionate. Pe langa asta, guvernul rus a cerut acest lucru si celor de la SAP.

Imi aduc aminte ca mai demult citisem undeva ca rusii vor sa devina independeti din punct de vedere tehnologic si vor sa-si produca propriile procesoare, softuri, etc. Desi stiu cat de mult se tem sa fie spionati de SUA, nu sunt 100% sigur ca ei vor doar sa verifice daca iOS-ul nu este vulnerabil si nu vor „imprumuta” nimic din codul sursa. Oricum nu cred ca Apple va da codul sursa asa ca…

Rusia a propus ideea asta joia trecuta, cand ministrul comunicatiilor Nikolai Nikiforov s-a intalnit cu managerii de la SAP si Apple din Rusia, cand le-a sugerat ca ambele companii sa dea guvernului tarii lor acces la codul sursa.

Cererea din partea rusilor a venit dupa ce un cercetator in securitate a acuzat Apple ca ar lucra cu NSA-ul, introducand astfel un backdoor in sistemele lor de operare pentru supravegherea fara niciun efort a utilizatorilor. Apple insa, neaga acest lucru si spune ca nu a cooperat niciodata, cu niciun guvern al vreunei tari pentru introducerea unui backdoor in produsele lor.

Aceasta cerere de cod sursa nu este singura dovada de ingrijorare a rusilor ca sunt spionati de catre americani: anul trecut in luna martie, gurvernul rus a interzis unor membrii ai cabinetului sa foloseasca iPad-uri, fiindu-le recomandate tablete Samsung.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: