Sfaturi pentru construirea unei case

Te-ai gandit sa iti construiesti o casa, ca visul tau si al familiei tale sa devina realitate? Probabil ca stii deja ca totul presupune asumarea unor responsabilitati destul de mari...
House project

Te-ai gandit sa iti construiesti o casa, ca visul tau si al familiei tale sa devina realitate? Probabil ca stii deja ca totul presupune asumarea unor responsabilitati destul de mari si lucrurile nu sunt asa simple precum par. Mai jos ai cateva sfaturi pe care ar trebui  sa le stii inainte de porni la drum. In aceasta situatie nu ne permitem sa invatam din greseli, ci trebuie sa le evitam.

Primul si cel mai important lucru care trebuie facut este sa iti cauti terenul potrivit, daca nu il ai deja. Ar trebui sa vezi cel putin 10-15 terenuri, ca sa ai de unde alege. Locatia proprietatii este esentiala deoarece mai tarziu nu te poti razgandi… – „poate era mai bine in cealalta parte totusi, hai sa o mutam!”

Terenul potrivit trebuie sa fie intr-o locatie care sa iti satisfaca propriile dorinte si sa sa fie prezente unele utilitati precum: apa, gaze, energie electria si canalizare. Daca facilitatile nu exista, costul pentru conectarea la aceste retele ar putea fi destul de ridicat. De asemenea trebuie sa fii sigur ca terenul ales este capabil sa susinta o casa, ca sa nu fie apoi probleme la acele studii geotehnice ce trebuie facute inainte de a obtine o aprobare pentru constructie.

Un al doilea lucru ce merita mentionat, este faptul ca ideal ar fi ca urmatoarea constructie sa fie pozitionata cu fatada principala spre partea sudica, astfel avand spatele spre nord si logic, celelalte doua fatade secundare spre nord respectiv vest. In felul acesta, casa va fi inundata de lumina solara pe tot parcursul zilei: dimineata soarele va fi pe fatada dinspre est, la amiaz fatada principala va fi insorita, iar pana la asfintit partea vestica va fi si ea luminata.

In al treilea rand, un lucru bun ar fi ca sa le ceri muncitorilor ce iti executa lucrarea, un deviz de lucrari extrem de detaliat (nu o foaie A4 cu 3 randuri) si in care se pot incadra 100% pentru a stii la ce sa te astepti din partea lor. Devizul ar trebui sa contita toate preturile pentru toate serviciile si materialele necesare, dar si durata de punere in practica a serviciilor respective.

Un alt sfat ar fi urmatorul: pentru constructia unei case la rosu (adica doar zidit + acoperit), constructorii tind sa isi scoata majoritatea profitului doar din turnarea fundatiei, protejandu-se astfel de o eventuala neseriozitate a ta. Stipuleaza in contract ca defectele de calitate ce pot aparea in procesul de constructie sa se sanctioneze din penalizari si pe ai cui bani se reface.

Un ultim sfapt ce cred ca ar trebui urmat este : chiar daca pe parcurul procesului de constructie iti vin noi idei pe care ai vrea sa le implementezi, acestea insemnand investitii in plus, trebuie sa incerci sa te incadrezi in buget pe cat posibil. Acesta este principalul motiv pentru care unii nu au mai avut bani sa termine constructiile planificate, cazurile nefiind putine.

In concluzie, fii atent si alege din prima ce este bun. Intreaba-ti prietenii care si-au construit case, cere-le sfaturi si sa iti spuna ce nu le place sau regreta ca au facut, pentru a invata din greselile altora, tu nu ai loc sa faci in astfel de situatii. Gaseste-ti terenul potrivit, stabileste-ti bugetul, fa-ti proiectul casei de vis, apoi incepe. Provocarea este mare si presupune multe responsabilitati si batai de cap, dar si rezultatul final va fi pe masura. Succes!

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: