Cateva sfaturi utile pentru pescari amatori

Daca esti pescar amator, probabil ca vrei sa te informezi cat mai mult despre acest subiect, sa primesti cateva sfaturi. Cel mai bine e sa inveti din greselile altora, ca...
pescar-pescuit

Daca esti pescar amator, probabil ca vrei sa te informezi cat mai mult despre acest subiect, sa primesti cateva sfaturi. Cel mai bine e sa inveti din greselile altora, ca sa nu le faci si tu la inceput, lucru care ar putea sa te descurajeze.

Primul lucru pe care trebuie sa-l ai este atitudinea corecta. Nu pleca la pescuit cu gandul ca sa prinzi cel mai mare peste sau cu gandul ca vei ajunge acasa cu atatea kilograme de „prada” incat n-o s-o poti duce singur. Pe langa faptul ca limita legala e 5kg/peste pe zi ce pot fi capturate si retinute, o partida de pescuit ar trebui sa fie un weekend placut in mijlocul naturcii cu familia, prietenii, sau cu cine vrei voi, iar daca mai prindeti si-un peste, e ok.

Dupa aceea, mai aveti nevoie si de „scule”. Puteti merge intr-un magazin de specialitate sau chiar online, pe bibanu de exmplu, de unde va trebui sa achizitionati o undita. Nu foarte scumpa, ba chiar cea mai ieftina. O lanseta de 3-4mm, din patru segmente, din fibra de sticla, care are un pret de aproximativ 10 lei. Pe langa asta mai aveti nevoie si de o linie echilibrata cu carlig mic, numarul 8. Aceasta linie echilibrata este un mosor de tip rigla cu o lungime de aproximativ 25 de centimetrii, pe care este bobinat pe lungime un fir de pescuit avand pluta si carligul gata montate.

Va mai trebuie doar momeala si sunteti gata pentru a proni la pescuit. Acasta se gaseste de obicei la piata, sub forma de viermi albi, care sunt de fapt larve de musca. Va recomand sa cumparati in jur de 1-2 linguri din acesti viermi. Desi aceasta momeala nu este foarte „atragatoare”, pentru pesti este o delicatesa si da rezultate mai bune decat ramele. Ca doar mergem sa prindem peste, nu?

Aa, da. Este de preferat sa cumparati momeala chiar inainte de plecare, ca sa nu trebuiasca tinuti la frigider peste noapte. La caldura, viermii se metamorfozeaza si se transforma in muste, ceea ce nu ne dorim. Si dupa ce ajungeti la locul ales pentru pescuit, sa nu tineti momeala direct in bataia soarelui.

Urmatorul pas este stabilirea locatiei. Cel mai ok este sa va duceti unde ati auzit ca prinde. Baltile priavate sunt de regula cu peste, dar acolo trebuie sa platiti o taxa de pescuit care este variabila. V-as recomanda sa platiti acea taxa, decat sa gasiti un loc unde nu prinde nimic, sau poate pescuitul este interzis. Primele dati cand mergeti la peste, sunt foarte importante. Daca nu prindeti nimic va demozarilzati si o sa renuntati.

Ajunsi la locatie, sa inceapa distractia. Desfaceti undita si leagati firul de capatul ei. Firul sa nu fie mai lung decat undita, iar daca nu stiti sa faceti nodul pescaresc, nu e problema. Este suficient sa rasuciti firul de mai multe ori pe capatul unditeti si sa faceti cateva noduri normale.

Puneti un vierme in carlig, intepandu-l din lateral. Reglati pluta prin tragere catre carlig sau invers, astfel incat sa fie cam la un metru distanta de cargil. Acum, aruncati firul in apa. Daca pluta sta culcata pe suprafata apei, trebuie sa mai reglati pluta tragand-o spre carling.

Acum asteapti „sa traga”. Dupa trecerea acestui stadiu de amator, puteti cumpara undite mai profesioniste pe care veti invata sa le folositi. Pana acum, doar v-ati „starnit” placerea pescuitului. De acum este timpul sa avansati. Succes!

Un comentariu
 • Mirela
  7 august 2014 at 6:11 pm
  Lasa un raspuns

  Am gasit cateva articole de camping foarte utile, merci de recomandare!

 • Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: