Smartphone VS camera video de actiune

Chiar daca in anul 2016 marea majoritate prefera sa filmeze si sa fotografieze experientele personale cu ajutorul smartphone-urilor, nu putem spune ca a apus in totalitate era camerelor video....
Vs

Chiar daca in anul 2016 marea majoritate prefera sa filmeze si sa fotografieze experientele personale cu ajutorul smartphone-urilor, nu putem spune ca a apus in totalitate era camerelor video. Avantajele pe care le ofera sunt considerabile, chiar daca prezinta si un neajuns pentru posesori si anume cel de a cara un dispozitiv in plus.

            Neajunsul este insa inlaturat prin camerele de actiune, cunoscute tuturor in zilele noastre. Dau ca exemplu aici doar brandul GoPro – unul din cei mai cunoscuti producatori de astfel de „action camera”, care a adus pe piata produse foarte utile pentru inregistrarea celor mai pline de andrenalina experiente.

            De ce ar trebui sa alegi o camera video de actiune si nu un smartphone pentru inregistrarea experientelor tale? Iti enumar in continuare cateva motive care mie, personal, mi se par foarte plauzibile.

  1. Camera de actiune inregistreaza in formate foarte usor de prelucrat

            Filmarile realizate cu o camera de actiune pot fi editate cu aproape orice program de editare, de la utilitarele de baza incluse in sistemul de operare Windows si pana la soft-urile profesionale de editare video. Astfel orice filmare realizata cu o camera de actiune poate fi prelucrata usor, spre deosebire de formatele oarecum restrictive pe care le ofera un telefon smart.

  1. Camera de actiune are o mult mai buna stabilizare a imaginii

            La urma urmei, este si logic. Nu degeaba i se spune camera de actiune, pentru ca iti permite sa inregistrezi chiar si cele mai pline de andrenalina incursiuni sportive. Desigur, va trebui sa dotezi camera corespunzator, in cazul in care nu vine prevazuta cu anumite sisteme de prindere, intrucat desi cel mai confortabil o folosesti din mana, uneori trebuie sa o fixezi pe diverse suprafete.

            Daca iau ca exemplu camera GoPro Hero 3, desigur vei avea nevoie si de accesorii GoPro Hero 3 pentru ca experienta filmarii sa fie una excelenta.

  1. Imaginile obtinute au o calitate superioara fata de alte dispozitive

            De cate ori ai incercat sa filmezi cu smartphone-ul la un concert si ai reusit pe deplin? De cate ori ai vrut sa filmezi traseul pe care ai facut mountain biking si nu ai putut din cauza ca iti era frica sa nu scapi telefonul din mana?

            Cu o camera de actiune nu vei mai avea astfel de probleme. Imaginile tremurate, socurile, neclaritatile si vibratiile sunt mult mai putin sesizate la o filmare facuta cu o camera de actiune, calitatea imaginilor fiind net superioara fata de cele imortalizate cu ajutorul altor dispozitive.

            Pe scurt, nu iti vei ameti efectiv publicul care va vedea filmarea cu focalizarea ce se adapteaza in mod constant, ori cu socurile omniprezente la un traseu montan parcurs pe bicicleta. In plus, un alt tip de camera – indiferent ca e vorba despre un DSLR sau despre camera unui smartphone – probabil nici nu va rezista fizic intr-o asemenea incursiune.

  1. Meniurile si modalitatile de control a inregistrarii video sunt mai permisive

            La o camera de actiune nu ai cum sa te incurci in setari si meniuri. Toate sunt intuitive si concepute de asa maniera incat sa nu fii nevoit sa te concentrezi exclusiv pe filmare, ci sa te bucuri pe deplin de sportul sau activitatea pe care o practici.

            Mai mult ca sigur veti fi de acord cu mine ca un smartphone sau un DSLR nu ofera aceeasi optiune, ci impune atentie deosebita a posesorului la toate meniurile si modalitatile de filmare.

  1. Camera de actiune are posibilitati multiple de fixare

            Trebuie sa recunoastem, a face o filmare cu smartphone-ul in timp ce mergi cu bicicleta pe un traseu montan e o provocare destul de mare. Nu mai spun nimic de imaginile tremurate, de focalizarea necorespunzatoare, ci mentionez doar riscul de a scapa telefonul din mana. De cele mai multe ori nu il mai poti recupera, nu pentru ca nu il mai gasesti, ci pentru simplul motiv ca la un contact cu solul (accidentat) devine inutilizabil.

            Ei bine, la o camera de actiune nu mai ai aceste griji. Pastrez exemplul de a merge cu bicicleta pe un traseu montan si va recomand un suport bicicleta GoPro, foarte practic si util in astfel de situatii.

            In alte situatii, sportul tau preferat poate sa nu fie ciclismul montan, ci orice alta activitate ce implica purtarea de casca. Poate fi vorba de motocicilism, alpinism sau ski – vei gasi pentru orice camera de actiune suporturi si sisteme de prindere, indiferent de suprafata.

            Pe langa suporturi si sisteme de prindere, vei mai avea nevoie si de alte cateva accesorii, atunci cand optezi pentru o camera de actiune. Care ar fi acestea? Citeste in continuare.

            Geanta pentru transport – e un accesoriu pe care va trebui sa il ai in vedere, desi poti monta direct camera de actiune pe casca ori pe cadrul bicicletei. Geanta te va ajuta insa sa depozitezi acumulatorii de rezerva, cardurile de memorie sau sistemele de prindere care iti sunt atat de necesare.

            Carcase de protectie – pentru unele activitati sau sporturi vei avea nevoie obligatorie de ele. Ma refer aici la sporturile acvatice, in special, ori la acele incursiuni in care umiditatea poate sa afecteze calitatea filmarii sau, mai rau, chiar camera in sine. Desi majoritatea camerelor de actiune au o oarecare protectie la umiditate, nu strica niciodata sa ai si o carcasa speciala de protectie.

            Carduri de memorie extra – le-am mentionat si mai sus, ca accesorii pe care le vei tine in geanta pentru transport. Memoria interna a camerei este rareori suficienta, iar un singur card poate sa nu surprinda intreaga ta filmare realizata pe parcursul uneia sau a mai multor zile. Din aceste motive, trebuie sa ai si unul sau mai multe carduri de rezerva, in functie de durata activitatilor pe care vrei sa le filmezi.

            Acum sper ca am lamurit ideea pe care am vrut sa o transmit: filmarile sportive trebuie facute cu o camera de actiune si nu cu smartphone-ul. E un sfat personal sustinut si de pareri ale specialistilor in domeniu, un sfat ce iti va aduce un plus de siguranta, dar si filmari mai bine realizate din punct de vedere calitativ.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: