Studiu: majoritatea oamenilor se conecteaza la retele Wi-Fi nesigure doar pentru ca sunt free

Nimic in lume nu este gratis, cu exceptia retelelor Wireless. Problema este insa ca unele retele wireless gratuite sunt vizate de hackeri si acestia iti pot produce daune in...
wifi

Nimic in lume nu este gratis, cu exceptia retelelor Wireless. Problema este insa ca unele retele wireless gratuite sunt vizate de hackeri si acestia iti pot produce daune in cazul in care esti conectat la ele.

Cehii de la Avast, firma de securitate care are si antivirusul cu acest nume a coordonat un experiment saptamana trecuta. Acestia au instalat o serie de retele Wireless gratuite in aeroportul din Barcelona, unde sute de oameni au venit pentru Mobile World Congress.

Scopul? Sa vada cate persoane isi vor risca securitatea si ar putea fi inta unor hackeri pentru putin internet, conectandu-se la acele retele. Se pare ca mai multi decat ai putea crede.

 

Retelele au fost create cu nume cat mai credibile, gen  „Airport_Free_Wifi_AENA”, „MWC Free WiFi” si chiar „Starbucks.” In doar cateva ore, mai mult de 2.000 de utilizatori s-au conectat la „borcanul cu miere” dintre care:

  • 50.1% au fost dispozitive Apple in timp ce 43.4% au fost dispozitive cu Android
  • 61.7% au cautat informatii pe Google sau si-au verificat conturile de Gmail
  • 14.9% au vizitat site-ul Yahoo
  • 2% au intrat pe serviciul de muzica Spotify
  • 52.3% aveau aplicatia de Facebook instalata
  • 2.4$ aveau aplicatia de Twitter instalata
  • 1% aveau instalata o aplicatie de dating (Tinder sau Badoo)

Cercetatorii de la Avast au fost capabili sa vada identitatea utilizatorului conectat la acele retele in doua treimi din cazuri. Concluzia studiului a fost ca nu poti avea niciodata incredere intr-o retea Wireless chiar daca numele sugereaza ceva foarte increzator.

Retelele Wireless parolate sunt mai securizate, iar daca poti face rost de parola, conecteaza-te la ele. De asemenea exista si servicii de VPN (vezi Hotstop Shield) ce pot fi folosite pentru a masca identitatea utilizatorului si de a oferi navigare pe internet in mod privat chiar si pe retele deschise.

Fara comentarii

Lasa un raspuns

*

*

S-ar putea sa te intereseze: