Vor înlocui noile tablete cărțile și ziarele tradiționale?

Tehnologia avansează enorm pe zi ce trece. În fiecare zi sunt lansate produse noi, cu ecrane tot mai performante, durata de viață a bateriilor cât mai mare, și putere...
ziar-tableta

Tehnologia avansează enorm pe zi ce trece. În fiecare zi sunt lansate produse noi, cu ecrane tot mai performante, durata de viață a bateriilor cât mai mare, și putere de procesare enormă. Toate ziarele au și o versiune online și poate chiar o aplicație pentru tablete, Android sau iOS.

ziar

Majoritatea cărților existente pe piață au fost digitalizate și pot fi cumpărate în format .pdf pentru a fi citite pe ebook reader-e sau pe tablete, iar multă lume renunță la forma clasică de a citi. Cititul de pe tabletă are avantaje dar și dezavantaje, iar pe cele mai de luat în considerare le voi puncta mai jos:

Avantajele cititului pe tablete

După cum am spus în paragraful de mai sus, cititul pe aceste gadget-uri are avantaje și dezavantaje. Acum să prezentăm avantajele:

 • cărțile și ziarele nu ocupă spațiu (fizic), deci nu trebuie biblioteci și suporturi pentru ziare, ci doar o husă pentru a ține tableta/e-book reader-ul protejat.
 • nu mai pierdeți numărul paginii – dacă v-ați grăbit la ceva și ați lăsat cartea rapid jos, fără să puneți semnul de carte, ați pierdul  numărul paginii.  Tableta reține automat pe unde ai rămas cu cititul, deci această problemă nu poate intra în discuție.
 • filtrarea mai rapidă a știrilor – în ziuarul de dimineață aveți știrile importante, pe prima pagină, de ex.: ”Băsescu și Udrea au ****, pagina 6”. Nu mai trebuie să răsfoiți ziarul, să căutați pagina, ci doar dați un click pe știrea în prim plan de pe site/din aplicațe.
 • gestionarea unui număr mare de cărți într-un mod foarte ușor – nu mai căutați în bibiliotcă/prin dulapuri cartea pe care o doriți, ci doar căutați titlul în aplicația dedicată.
 • un mod mai stilat de a citi – nu mai trebuie să întinedți ditamai ziarul pe masă, în timp ce vă beți cafeaua și să răsfoiți paginile, ci doar dați scroll cu degetul pe ecran.

Dezavantajele cititului pe tablete

 • atuonomie limtată – în caz că ați uitat să încărcați tableta, sau vreți să vă relaxați citind în natură, într-un mediu fără electricitate, autonomia poate fi o problemă
 • necesitatea de o conexiune activă la internet pentru citirea știrilor – nu toate tabletele au modem 3g încorporat sau nu toată lumea își permite așa niște tablete, iar momentan la noi  în țară conectivitatea wireless este limitată, iar acest lucru poate constitui un dezavantaj.

Credeți că tabletele vor înlocui cărțile și ziarele tradiționale?

6 Comentarii la acest articol.
 • Sorin
  30 august 2012 at 11:48 am
  Lasa un raspuns

  Nu vor inlocui cartile foarte curand, sunt avantaje si pentru carti. Daca o carte iti cade din mana, nu se sparge ca o tableta, iar mirosul carti de hartie este deosebit, si bibliotecile cu ce le mai umplem, cu tablete ?? 🙂
  Pot sa iti sugerez, sa scri articolele, cu un font mai mare?! Tre sa dau de 2-3 ori ctrl + sa vad mai bine!

  • Husdup Florin
   30 august 2012 at 12:34 pm
   Lasa un raspuns

   Nu pot să contrazic ceea ce spui :).
   Mulțumesc de feedback, aveam de gând să fac fontul mai mare dar tot mă prindeam în alte chestii :). O să îl măresc imediat!

 • Adrian
  30 august 2012 at 6:06 pm
  Lasa un raspuns

  Inca un dezavantaj care face ravagii in lume, majoritatea oamenilor au probleme cu ochii si tind sa cred ca tabletele fac aceasta degradare mult mai rapida fata de carti (cati dintre noi citesc asa de mult incat sa-si strice ochii? pot sa zic 0,1% dintre romani)
  Inca un lucru, o biblioteca, zic eu, arata mult mai bine in casa cu toate ca ocupa un spatiu destul de mare, plus ca ofera si un plus cand vine vorba de parerea musafirilor.

  • Husdup Florin
   30 august 2012 at 6:15 pm
   Lasa un raspuns

   Doar ecranele vechi, CRT afectează ochii, noile tehnologii nu au un efect negativ, asta din câte am citit eu pe forumui. Și dacă tot te preocupă acest aspect, un e-book reader, cu ecran e-ink nu poate cauza probleme de genul.

 • AlecsMih
  31 august 2012 at 4:51 pm
  Lasa un raspuns

  Da, in cativa ani vor inlocui ziarele traditionale. De carti nu stiu ce sa zic, dar ziarele vor fi inlocuite sigur. Odata cu disparitia generatiei de batrani, care citesc ziarul pe banci, vor lua locul cei care se cunosc cu tehnologia 😉

 • Razvan
  1 septembrie 2012 at 7:36 am
  Lasa un raspuns

  Poate la noi o să mai dureze până când acest lucru se va întâmpla. În alte ţări vezi deja din ce în ce mai multa lume cu tableta la ei, prin parcuri, pe oriunde.

 • Lasa un raspuns

  *

  *

  S-ar putea sa te intereseze: